Ιστορία

ΓΙΑΣΑΣΙΝ ΜΙΛΛΕΤ. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Προσφυγιά, κατοχή και εμφύλιος: Εθνοτική ταυτότητα και πολιτική συμπεριφορά στους τουρκόφωνους ελληνορθόδοξους του Δυτικού Πόντου

Για όσους μεγάλωσαν μέσα σε ελληνόφωνες ποντιακές οικογένειες, η λέξη Μπάφραλης ακούγεται σχεδόν προσβλητική διότι, ως συνώνυμη του τουρκόφωνου, υπονοεί τους αμφισβητούμενης καθαρότητας Ποντίους. Για όσους επίσης μεγάλωσαν σε εαμογενείς οικογένειες, ο Μπάφραλης έχει και πάλι αρνητική σημασία· η λέξη είναι συνώνυμη του συνεργάτη των Γερμανών και του διώκτη του ΕΑΜ. Ως επακόλουθο, οι Μπαφραλήδες είναι συνυφασμένοι με κάτι ακόμη: την πίστη στα κόμματα της εθνικοφροσύνης και της Δεξιάς. Εντέλει όλοι συμφωνούν πως “Μπάφραλης και αριστερός δεν γίνεται”!

Στη εργασία εξετάζεται το γιατί οι τουρκόφωνοι Πόντιοι ταυτίστηκαν μεταπολεμικά με τα κόμματα της Δεξιάς, παρ’ όλο που στον μεσοπόλεμο η πολιτική τους ταυτότητα ήταν όμοια με αυτήν των υπόλοιπων προσφύγων: ο βενιζελισμός. Άξιο προσοχής, λοιπόν, είναι ότι στα σκληρά μεταπολεμικά χρόνια προπύργιο της “εθνικοφροσύνης” στη Μακεδονία έγιναν άνθρωποι που δεν μιλούσαν ελληνικά!

Η μεταστροφή αυτή έχει τη ρίζα της στις τραγικές εμπειρίες της Κατοχής και του Εμφυλίου, εμπειρίες που δημιούργησαν μια ισχυρή πολιτική ταυτότητα. Το βιβλίο φέρνει στην επιφάνεια γεγονότα που έχουν υποτιμηθεί, όπως η σημασία των εθνοτικών ταυτοτήτων στη διαμόρφωση των συγκρούσεων στη Μακεδονία του 1943-44 και ο κομβικός ρόλος των τοπικών ελίτ. Για πρώτη φορά ερευνώνται η κοινωνική βάση, τα κίνητρα και το περιεχόμενο μιας μορφής συνεργασίας με τις δυνάμεις Κατοχής, καθώς και το εύρος της κατασταλτικής βίας του ΕΑΜ.

Το βιβλίο προσεγγίζει το θέμα των πολιτικών ταυτοτήτων από τη σκοπιά της Πολιτικής Επιστήμης, συνδυάζει όμως μεθόδους, υποθέσεις και συμπεράσματα από τον χώρο της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Ο Νίκος Μαραντζίδης διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και στο Πανεπιστήμιο της Κεράλα στην Ινδία.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟY ΠΟΝΤΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Η δημιουργία των ένοπλων ομάδων
Η δύναμη των ένοπλων ομάδων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Η κοινωνική ένταξη
Η πολιτική ένταξη

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1941-1943

Η συγκρότηση
Η πορεία προς τη σύγκρουση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ 1943-1945
Η πρόσληψη
Η ένοπλη αντιπαράθεση
Τα θύματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗ 1945-1949

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Τα εκλογικά αποτελέσματα
Η παραταξιακή ταύτιση
Η παραταξιακή αναπαραγωγή
Ψήφος και αφομοίωση

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιμέλεια
  Ειρήνη Λυδάκη
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-131-5
 • ISBN
  960-524-131-5
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  1129
 • A' έκδοση
  2001
 • Τρέχουσα έκδοση
  03/2021
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  328 17 24
 • Τιμή καταλόγου
  23,00