Ιστορία και Κοινωνία

Η ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ (1821-1950)

Από το Λίβερπουλ της Ανατολικής Μεσογείου στη βαμβακούπολη των Κυκλάδων

«Το προσωπικό κίνητρο για τη μελέτη της Ερμούπολης ενισχύθηκε από τη γοητεία που είχε η δημιουργία μιας πόλης εκ του μηδενός μέσα στο καμίνι της Ελληνικής Επανάστασης και η πράγματι εντυπωσιακή ανάπτυξή της: αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα και συγχρόνως σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο του διεθνούς εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η εμβέλεια του οποίου ήταν αισθητή στις δύο πλευρές του Αιγαίου και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήταν φανερό ότι τις τύχες της πόλης στην περίοδο της ακμής της διεύθυνε μια αστική τάξη που διατηρούσε, λόγω της οικονομικής της δύναμης, αρκετή ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία και μπόρεσε να αποτυπώσει τις απόψεις της στη φυσιογνωμία του οικισμού αλλά και σε πολλές όψεις της κοινωνικής ζωής.

Η εντύπωση που προκάλεσε η Ερμούπολη στον νεαρό βασιλιά Γεώργιο Α΄ κατά την πρώτη επίσκεψή του σε αυτήν –ο οποίος είπε ότι του θύμισε το Λίβερπουλ– μου έδωσε αφορμή για το πρώτο σκέλος του υπότιτλου του βιβλίου. Ένα άλλο κίνητρο, ίσως το πιο ελκυστικό, ήταν να ερευνηθεί πώς βίωσαν οι Ερμουπολίτες την παρακμή της πόλης τους από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Ποιες αντιστάσεις και εναλλακτικές λύσεις πρόβαλαν, ποιες αντισταθμίσεις αναζήτησαν για να διατηρήσουν κάπως τις παλαιές ισορροπίες, όχι μόνον οικονομικές. Εδώ ξεχωρίζει η τολμηρή απόφαση μερικών κεφαλαιούχων της να ιδρύσουν μεγάλες κλωστοϋφαντουργικές μονάδες στο γύρισμα του αιώνα, να απασχολήσουν εκατοντάδες άνεργων ή υποαπασχολούμενων ανδρών και πλήθος γυναικών. Δημιουργήθηκε έτσι μια πραγματική βαμβακούπολη, που το όνομά της δόθηκε στο δεύτερο σκέλος του υπότιτλου του βιβλίου.

Με τον νέο αυτόν οικονομικό προσανατολισμό η πόλη μπόρεσε να διατηρήσει μια σημαίνουσα θέση μεταξύ των μεγάλων ελληνικών επαρχιακών πόλεων. Κι εδώ η άφιξη μερικών χιλιάδων Μικρασιατών προσφύγων τόνωσε πληθυσμιακά την κοινωνία και επέτρεψε ποικίλες αλληλοσυμπληρώσεις. Από τις αρχές, ωστόσο, της δεκαετίας του 1930 η πόλη θα βιώσει και αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση. Στην Κατοχή θα χάσει από την πείνα περίπου το 1/3 του πληθυσμού της, ποσοστό θνησιμότητας μεγαλύτερο αναλογικά και από αυτό της Αθήνας. Η μεταπολεμική πραγματικότητα θα είναι οδυνηρή. Με δυσκολία επουλώνονται οι πληγές της ξενικής κατοχής, ενώ προστίθενται νέες λόγω του Εμφυλίου, με το τέρμα του οποίου σταματά και η αφήγηση».
[Από τον Πρόλογο του βιβλίου]

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αντί προλόγου

ΜΕΡΟΣ I: ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ ΜΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΗΣ
A΄. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ. ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
B΄. Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Γ΄. ΟIKONOMIKH ANAΠTYΞH, ΚΡΙΣΗ, ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ
Δ΄. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ
Ε΄. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤ΄. ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
Ζ΄. Η ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ

ΜΕΡΟΣ II: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΠΟΛΗ
Εισαγωγικά
Α΄. ΟΙ ΣΥΡΙΑΝΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ
B΄. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ 1922 ΣΤΗ ΣΥΡΟ
Γ΄. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Δ΄. ΜΙΑ «ΒΑΜΒΑΚΟΥΠΟΛΗ»
Ε΄. ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΣΤ΄. ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ζ΄. ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ 

ΜΕΡΟΣ III: H ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ
Α΄. Η ΚΑΤΟΧΗ: Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
B΄. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ 

Αντί επιλόγου
Παραρτήματα 
Πηγές – Βιβλιογραφία
Πηγές εικόνων
Κατάλογος εικόνων
Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Αλέκος Βλ. Λεβίδης
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-893-2
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  112690544
 • A' έκδοση
  11/2022
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  640 17 24
 • Τιμή καταλόγου
  25,00