Επιστημονική εκλαΐκευσηVulgata

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

Μετάφραση: Γιάννης Μανωλόπουλος

Όπως φαίνεται, µε τους αλγορίθµους ο Homo sapiens κατάφερε να επινοήσει το εργαλείο που ανέκαθεν ονειρευόταν. Κι όµως, κάτι µας ανησυχεί. Μήπως οι ταχυδρόµοι βρίσκονται υπό εξαφάνιση; Οι αλγόριθµοι καταστρέφουν θέσεις εργασίας. Μια ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να αποζηµιώσει το θύµα ενός ατυχήµατος; Το ποσό της αποζηµίωσης θα το υπολογίσει κάποιος κυνικός αλγόριθµος. Το χρηµατιστήριο καταρρέει; Υπεύθυνοι είναι οι συναλλακτικοί αλγόριθµοι. Οι νόµοι περιορίζουν τις πολιτικές ελευθερίες; Μας κατασκοπεύουν οι κυβερνητικοί αλγόριθµοι. Νικούν οι αλγόριθµοι τον άνθρωπο στο σκάκι; Πολύ σύντοµα οι έξυπνοι αλγόριθµοι θα µας εξουσιάζουν.

Πολλοί θεωρούµε τους αλγορίθµους πηγή των δεινών µας, αυτό όµως οφείλεται ίσως στο ότι πολύ συχνά τους χρησιµοποιούµε δίχως στ‘ αλήθεια να γνωρίζουµε τη φύση και τη λειτουργία τους. Τρέµουµε τους αλγορίθµους, γιατί φαντάζουν µυστηριώδεις, µε απόκοσµες δυνάµεις και προθέσεις κακές. Για να διαλύσουµε τούτες τις παράλογες σκέψεις, να διαχωρίσουµε την πραγµατικότητα από τις παιδιάστικες φαντασιώσεις, τους βάσιµους φόβους από τις αστήρικτες ανησυχίες, οι συγγραφείς µάς καλούν να ταξιδέψουµε µαζί τους στον κόσµο των αλγορίθµων. Εκεί θα έρθουµε αντιµέτωποι µε µερικές από τις προκλήσεις τής λεγόµενης εποχής των αλγορίθµων: µεταξύ άλλων, µε τον µετασχηµατισµό της εργασίας, την απώλεια της ιδιοκτησίας και την προστασία της ιδιωτικότητας. Οι αλγόριθµοι είναι δυνατόν να έχουν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν έχουν δικές τους προθέσεις. Υπηρετούν τους δικούς µας σκοπούς, γιατί εµείς τους επινοήσαµε.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΣΕΡΖ ΑΜΠΙΤΕΜΠΟΥΛ (SERGE ABITEBOUL)

Ο Serge Abiteboul είναι γάλλος επιστήµονας των υπολογιστών στο INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique) και µέλος του διοικητικού συµβουλίου του ARCEP (Autorité de Régulation des Communications Électroniques et des Postes). Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Στάνφορντ, ενώ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας Xyleme. Ιδιαίτερα τον ενδιαφέρουν τα κοινωνικά ζητήµατα που είναι αλληλένδετα µε τον ψηφιακό κόσµο.

 

ΖΙΛ ΝΤΟΟΥΕΚ (GILLES DOWEK)

Ο Gilles Dowek είναι γάλλος ερευνητής στον τοµέα της Επιστήµης των Υπολογιστών και συγγραφέας πολλών δηµοφιλών επιστηµονικών έργων, αλλά και βιβλίων σχετικών µε τη γνωσιολογία της Επιστήµης των Υπολογιστών και τη δεοντολογία στον ψηφιακό κόσµο. Το βιβλίο του Computation, Proof, Machine (Cambridge University Press) τιµήθηκε µε το βραβείο φιλοσοφίας της Γαλλικής Ακαδηµίας.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ευχαριστίες

1. Οι αλγόριθμοι συναρπάζουν, οι αλγόριθμοι προβληματίζουν

2. Τι είναι ένας αλγόριθμος;

3. Αλγόριθμοι, υπολογιστές και προγράμματα

4. Τι κάνουν οι αλγόριθμοι

5. Τι δεν κάνουν οι αλγόριθμοι

6. Υπολογιστική σκέψη

7. Το τέλος της μισθωτής απασχόλησης

8. Το τέλος της εργασίας

9. Το τέλος της ιδιοκτησίας

10. Η διακυβέρνηση στην εποχή των αλγορίθμων

11. Η θέση του αλγορίθμου στην κοινωνία

12. Η ευθύνη των αλγορίθμων

13. Προσωπικά δεδομένα και ιδιωτικότητα

14. Δικαιοσύνη, διαφάνεια και ποικιλομορφία

15. Επιστήμη των υπολογιστών και οικολογία

16. Εκπαίδευση στην Επιστήμη των Υπολογιστών

17. Ο επαυξημένος άνθρωπος

18. Μπορεί ένας αλγόριθμος να είναι ευφυής;

19. Μπορεί ένας αλγόριθμος να ερωτευθεί;

20. Η ώρα της επιλογής

Βιβλιογραφία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Γιάννης Μανωλόπουλος
 • Γλωσσική επιμέλεια
  Κώστας Αντωνίου
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιφιγένεια Βασιλείου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-863-5
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  112692378
 • A' έκδοση
  03/2022
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Le temps des algorithmes
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  184 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  10,00