Επιστημονική εκλαΐκευσηVulgata

ΕΠΙΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Η μυστική ζωή του εφηβικού εγκεφάλου
Μετάφραση: Μαριλένα Παπαϊωάννου

Εφηβεία: το πέρασμα από την αθώα παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, μια περίοδος που τη σφραγίζουν μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά. Το συνεννοήσιμο παιδί, που τα πηγαίνει καλά με όλη την οικογένεια, γίνεται εριστικό, «πνεύμα αντιλογίας». Θέλει να απομονώνεται και να περνάει τον περισσότερο χρόνο με τους φίλους και τις φίλες του, έστω και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το συναισθηματικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις σχέσεις μέσα στην παρέα, από τα μέλη της οποίας επιζητά έντονα την αποδοχή. Αναζητά εμπειρίες, ενδεχομένως επικίνδυνες. Διεκδικεί την ανεξαρτησία του, αλλά θέλει και την ασφάλεια της οικογένειας. Υποστηρίζει με πάθος τις θέσεις του, όμως συχνά τις αλλάζει. Αυτές οι νέες συμπεριφορές προκαλούν αμηχανία στους γονείς, αλλά και έντονους προβληματισμούς, οι οποίοι αγγίζουν ―και διόλου σπάνια ξεπερνούν― τα όρια της ψυχικής αντοχής τους.

Οι εντυπωσιακές αλλαγές στη συμπεριφορά των εφήβων ρυθμίζονται εν μέρει από τις ορμόνες, κυρίως όμως αντανακλούν αλλαγές στη δομή και στις λειτουργίες του εγκεφάλου: νευρωνικά κυκλώματα αναδιατάσσονται, νέες συνδέσεις δημιουργούνται, εγκεφαλικές περιοχές ωριμάζουν. Η πιο σημαντική είναι η δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού, που συνδέεται με τη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων, τη διαμόρφωση στρατηγικών δράσης κ.ά. Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, η συγγραφέας παρουσιάζει τα σύγχρονα δεδομένα της νευροεπιστημονικής έρευνας για τις αναπτυξιακές διεργασίες που συμβαίνουν στον εφηβικό εγκέφαλο, με μια γραφή γεμάτη ενάργεια, ζωντάνια και γλαφυρότητα.

Βραβείο Επιστημονικού Βιβλίου της Βασιλικής Εταιρείας 2018.
Βραβείο Βιβλίου Επιστημονικής Εκλαΐκευσης της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας 2020.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Sarah-Jayne Blakemore είναι καθηγήτρια ψυχολογίας και γνωσιακής νευροεπιστήµης στο Πανεπιστήµιο του Cambridge, και επίτιµη καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήµιο του Βιτβάτερσραντ της Νότιας Αφρικής. Επικεφαλής της Οµάδας Αναπτυξιακής Γνωσιακής Νευροεπιστήµης, ασχολείται ερευνητικά µε τις ιδιαιτερότητες του εφηβικού εγκεφάλου εδώ και πολλά χρόνια, και έχει τιµηθεί µε σηµαντικά επιστηµονικά βραβεία. Σε συνεργασία µε την Uta Frith, έχει γράψει επίσης το βιβλίο The Learning Brain – Lessons for Education (2005). Το Επινοώντας τον εαυτό µας είναι το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση

1. Η εφηβεία δεν αποτελεί κατάσταση παρέκκλισης

2. Αίσθηση του εαυτού

3. Ένταξη

4. Στο εσωτερικό του κρανίου

5. Στο εσωτερικό του ζωντανού εγκεφάλου

6. Ο αέναα πλαστικός εγκέφαλος

7. Κοινωνικός νους, κοινωνικός εγκέφαλος

8. Κατανοώντας τους άλλους

9. Ρίσκα που αποφέρουν καρπούς

10. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά

11. Εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο

12. Το ταξίδι είναι εκείνο που μετράει

Σημειώσεις
Ευχαριστίες
Πηγές εικόνων
Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Μετάφραση
    Μαριλένα Παπαϊωάννου
  • Επιστημονική εποπτεία
    Φωτεινή Στυλιανοπούλου
  • Σχεδίαση εξωφύλλου
    Ιφιγένεια Βασιλείου
  • ISBN εντύπου
    978-960-524-869-7
  • Κωδικός στον Εύδοξο
    112692371
  • A' έκδοση
    5/2022
  • Τίτλος πρωτοτύπου
    Inventing Ourselves. The Secret Life of the Teenage Brain
  • Τεχνικά χαρακτηριστικά
    344 14 21
  • Τιμή καταλόγου
    16,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ