Ο κοινός λόγος

ΕΜΦΥΛΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

μια ιστορία στο πεδίο των ιδεών
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μηλιώρη

Ο εμφύλιος πόλεμος έχει σταδιακά εξελιχθεί στην πλέον διαδεδομένη, πιο καταστροφική και περισσότερο χαρακτηριστική μορφή οργανωμένης ανθρώπινης βίας. Η «μακρά ειρήνη» που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί ένα εν πολλοίς παραπλανητικό σχήμα λόγου, καθώς οι συγκρούσεις στο εσωτερικό των κρατών, από τη σφαγή στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία μέχρι το Ιράκ και την ανοιχτή πληγή της Συρίας, έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Οι εμφύλιοι είναι πόλεμοι παρατεταμένοι, εκτοπίζουν ολόκληρους πληθυσμούς, όπως υπενθυμίζει η προσφυγική κρίση των ημερών μας, αναζωπυρώνονται εύκολα κι αφήνουν πολύ βαθιά τραύματα στα άτομα και τους λαούς. Ωστόσο, το πώς θα οριστεί ένας εσωτερικός πόλεμος εξαρτάται συχνά από την οπτική γωνία εκείνου που τον ορίζει: αλλιώς τον ορίζει ο κυρίαρχος κι αλλιώς ο επαναστάτης, αλλιώς ο νικητής κι αλλιώς ο ηττημένος, αλλιώς ο άμεσα εμπλεκόμενος κι αλλιώς ο ξένος· και όταν σ’ έναν εσωτερικό πόλεμο παρεμβαίνουν ξένοι παράγοντες, άραγε ο πόλεμος αυτός παραμένει εμφύλιος; Εντέλει, τι είναι εμφύλιος πόλεμος;

Ο Ντέιβιντ Άρμιτατζ επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό μελετώντας πώς επινοείται και πώς μετασχηματίζεται η έννοια στη μακρά ιστορική διάρκεια, εξετάζοντας κατά σειρά τρεις σημαντικές ιστορικές συγκυρίες: μία μεσογειακή, την αρχαία Ρώμη, όταν γεννιέται η έννοια του bellum civile, του πολέμου μεταξύ συμπολιτών· μία ευρωπαϊκή, την πρώιμη νεωτερική Ευρώπη του 17ου και του 18ου αιώνα· και μία παγκόσμια, την εποχή από τα μέσα του 19ου αιώνα ώς τις μέρες μας, όταν πλέον γίνεται λόγος για «παγκόσμιο εμφύλιο πόλεμο». Το βιβλίο του είναι μια γενεαλογία της ιδέας του εμφυλίου· όχι μια εγκυκλοπαιδική αναδρομή στο παρελθόν αλλά μια ιστορία του προβληματισμού που αναπτύχθηκε γύρω από τον εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο βρετανός ιστορικός David  Armitage είναι καθηγητής Ιστορίας (Lloyd C. Blankfein Professor of History) στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με πεδία μελέτης τη διανοητική ιστορία και τη διεθνή ιστορία, ενώ έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας του Χάρβαρντ. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ. Πολυγραφότατος, έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα έργα The Ideological Origins of the British Empire (2000), The Declaration of Independence: A Global History (2007), Foundations of Modern International Thought (2013), The History Manifesto (επιμ., 2014) κ.ά. Το 2015 το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ τον τίμησε με την ανώτατη διάκρισή του (LittD) για τη συμβολή του στην προαγωγή της επιστήμης και της παιδείας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή. Αντιμέτωποι με τον εμφύλιο πόλεμο

ΜΕΡΟΣ Α΄: ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ

1    Η επινόηση του εμφυλίου πολέμου. Η ρωμαϊκή παράδοση

2    Η μνήμη του εμφυλίου πολέμου. Ρωμαϊκά οράματα

ΜΕΡΟΣ Β΄: ΠΡΩΙΜΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ

3    Απολίτιστοι εμφύλιοι πόλεμοι. Ο 17ος αιώνας

4    Ο εμφύλιος πόλεμος την εποχή των επαναστάσεων. Ο 18ος αιώνας

ΜΕΡΟΣ Γ΄: ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

5    Εκπολιτίζοντας τον εμφύλιο πόλεμο. Ο 19ος αιώνας

6    Εμφυλιοπολεμικοί κόσμοι. Ο 20ός αιώνας

Συμπέρασμα:  Ο εμφύλιος πόλεμος των λέξεων

Υστερόγραφο

Σημειώσεις

Βιβλιογραφία

Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Μαργαρίτα Μηλιώρη
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιφιγένεια Βασιλείου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-571-9
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  94643769
 • A' έκδοση
  3/2020
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Civil Wars. A History in Ideas © 2016 by David Armitage
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  408 14 21 τετράχρωμο
 • Τιμή καταλόγου
  18,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ