Προοπτικές

ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ

Η αποτελεσματικότητα στην κινεζική σκέψη
Μετάφραση: Θάνος Σαμαρτζής

Ο ευρωπαίος άνθρωπος της πράξης λέει: για να είμαι αποτελεσματικός, πρέπει να θέσω έναν ξεκάθαρο στόχο και να αναζητήσω τα μέσα που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίησή του με τον πιο άμεσο τρόπο.
Στην κινεζική σκέψη -όπως την παρουσιάζει εδώ ο Φρανσουά Ζυλλιέν, ένας από τους διαπρεπέστερους σινολόγους της εποχής μας- η αποτελεσματικότητα νοείται διαφορετικά.
Ο κινέζος στρατηγός δεν θέτει στόχους ούτε καταστρώνει σχέδια. Αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να ανιχνεύσει και να εκμεταλλευτεί την εσωτερική δυναμική της κατάστασης· να συντονιστεί με τη φυσική πορεία των πραγμάτων, ώστε να κάνει τις συνθήκες να δουλέψουν για λογαριασμό του.
Σύμφωνα με την κινεζική αντίληψη, τότε δρα κανείς με αληθινή αποτελεσματικότητα, όταν απλώς υποβοηθά αυτό που θα συμβεί ούτως ή άλλως. Όταν το αποτέλεσμα της δράσης του προκύπτει αβίαστα, ανεπαίσθητα, σαν από μόνο του.
Γιατί το μέγιστο κατόρθωμα είναι να ενεργήσεις έτσι ώστε να φαίνεται πως ο καθένας θα μπορούσε να καταφέρει αυτό που εσύ πέτυχες. Χωρίς αντίσταση, χωρίς κίνδυνο, χωρίς κόπο.

Ο Francois Jullien (1951) σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normale Superieur του Παρισιού και σινολογία στα πανεπιστήμια του Πεκίνου και της Σαγκάης. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot. Με το έργο του, και χάρη στη διπλή ιδιότητα του φιλόσοφου και του σινολόγου, επιχειρεί τη συστηματική αντιπαραβολή ευρωπαϊκής και κινεζικής σκέψης. Μέχρι σήμερα, τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Σημαντικότερα έργα του: Proces ou creation (1989)· La propension des choses (1992)· Figures de l’immanence (1993)· Fonder la morale (1995)· Traite de l’efficacite (1997)· L’ombre au tableau (2004).  Στα ελληνικά κυκλοφορεί το Από την Ελλάδα στην Κίνα (Εξάντας 2002).

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο François Jullien (1951) σπούδασε φιλοσοφία στην École Normale Superieur του Παρισιού και σινολογία στα πανεπιστήμια του Πεκίνου και της Σαγκάης. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot. Με το έργο του, και χάρη στη διπλή ιδιότητα του φιλόσοφου και του σινολόγου, επιχειρεί τη συστηματική αντιπαραβολή ευρωπαϊκής και κινεζικής σκέψης. Μέχρι σήμερα, τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.

Σημαντικότερα έργα του: Proces ou creation (1989)· La propension des choses (1992)· Figures de l'immanence (1993)· Fonder la morale (1995)· Traite de l'efficacite (1997)· L'ombre au tableau (2004).  Στα ελληνικά κυκλοφορεί το Από την Ελλάδα στην Κίνα (Εξάντας 2002).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Άνοιγμα σ’ έναν άλλο πολιτισμό
Ένα τράνταγμα της σκέψης
Κοιτάζοντας τον εαυτό μας απ’ έξω
Το πρότυπο και η εφαρμογή του
Συμπλέοντας με τα κύματα
Πότε ένα πρότυπο παύει να είναι γόνιμο;
Η λογική της πολεμικής σύγκρουσης
Η έννοια του δυναμικού της κατάστασης
Περί ανδρείας
Αξιολόγηση και προσδιορισμός
Μέσα και σκοποί
Συνθήκες και συνέπειες
Ευκολίας εγκώμιο
Στοχασμός πάνω στην ανάπτυξη των φυτών
Το έμμεσο και το διακριτικό
Στην Ευρώπη: πράξη, ηρωισμός, έπος
Στην Κίνα: η απραξία
Πράξη και μεταμόρφωση
Mυθολογία του συμβάντος
Απλός εμπειρισμός;
Το συμβόλαιο ως μεταμόρφωση, η φιλία ως διαδικασία
Πρόοδος και διαδικασία
Η έννοια της ευκαιρίας
Αποτελεσματικότητα και δραστικότητα
Αντιρρήσεις
Η «Μεγάλη Πορεία»: ένα έπος;
Δεν θυσιάζεσαι: ψάχνεις μια γωνιά για να επιβιώσεις
Ο Ντενγκ «μεταμόρφωσε» την Κίνα
Ποιος είναι ο μεγάλος πολιτικός;

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Θάνος Σαμαρτζής
 • Επιμέλεια
  Νίκος Κουμπιάς
  Παπασυριόπουλος Αργύρης
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-392-0
 • A' έκδοση
  2012
 • Τρέχουσα έκδοση
  9/2020
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Conférence sur l'efficacité
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  118 14 19
 • Τιμή καταλόγου
  8,00