Ιστορία της Επιστήμης

ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Στην ιστοριογραφία των αρχαίων ελληνικών Μαθηματικών έχουν διαμορφωθεί δύο κύριες μεθοδολογικές τάσεις. Στη μία τάση, οι απαρχές της οποίας ανάγονται στα τέλη του 19ου αιώνα, ανήκουν όλες εκείνες οι αφηγήσεις που προσεγγίζουν τα αρχαία Μαθηματικά πρωτίστως ή αποκλειστικά από τη σκοπιά του μαθηματικού. Στην άλλη τάση ανήκουν όσες αφηγήσεις προσεγγίζουν τα αρχαία Μαθηματικά από τη σκοπιά του ιστορικού. Το ρεύμα της ιστοριογραφίας που ανήκει στη δεύτερη τάση συγκροτήθηκε μόλις στο τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, και αφορμή ήταν η ριζική αμφισβήτηση της αλγεβρικής ερμηνείας ενός σημαντικού τμήματος της γεωμετρίας της κλασικής και ελληνιστικής εποχής που πρέσβευε η παλαιά ιστοριογραφία. Στην παρούσα συλλογή δημοσιεύονται τα κείμενα των S. Unguru, B.L. van der Waerden, H. Freudenthal και A. Weil, μέσω των οποίων εκτυλίχθηκε η πρώτη μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στα δύο ιστοριογραφικά ρεύματα, η διαμάχη για τη λεγόμενη «γεωμετρική άλγεβρα των αρχαίων Ελλήνων», καθώς και ένα παράρτημα των επιμελητών της συλλογής, στο οποίο εξιστορείται συνοπτικά η εξέλιξη της γεωμετρικής άλγεβρας από την Αρχαιότητα έως τα τέλη του 16ου αιώνα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗΣ

Ο Γιάννης Χριστιανίδης είναι καθηγητής Ιστορίας των Μαθηματικών στα Τμήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης καθώς και στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες διεθνείς ερευνητικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και το Centre de recherches d’histoire des sciences et des techniques “Alexandre-Koyré” στο Παρίσι, Académie Internationale d’Histoire des Sciences και International Commission on the History of Mathematics. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διετέλεσε διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού Νεύσις (1994–2021) και είναι συν-διευθυντής της εκδοτικής σειράς «Αρχαία Επιστημονική Γραμματεία» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΛΕΤΗΣ

Ο Δημήτρης Διαλέτης έχει διδάξει Ιστορία των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Γ. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗΣ, Δ. ΔΙΑΛΕΤΗΣ, Εισαγωγή

SABETAI UNGURU, Για την ανάγκη να ξαναγραφεί η ιστορία των αρχαίων ελληνικών Μαθηματικών

BARTEL LEENTERT VAN DER WAERDEN, Υπεράσπιση μιας “σκανδαλώδους” άποψης

HANS FREUDENTAL, Τί είναι και τί υπήρξε η άλγεβρα στην Ιστορία;

ANDRE WEIL, Ποιός πρόδωσε τον Ευκλείδη; (απόσπασμα από μία επιστολή προς τον εκδότη του περιοδικού Archive for History of Exact Sciences)

SABETAI UNGURU, Ιστορία των Μαθηματικών. Ορισμένες σκέψεις για την τρέχουσα κατάσταση του κλάδου

Γ. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗΣ, Δ. ΔΙΑΛΕΤΗΣ, Μια επισκόπηση της προϊστορίας της γεωμετρικής άλγεβρας

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Εισαγωγή
  Γιάννης Χριστιανίδης
  Διαλέτης Δημήτρης
 • Επιμέλεια
  Γιάννης Χριστιανίδης
  Διαλέτης Δημήτρης
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-219-0
 • ISBN
  960-524-219-2
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  524
 • A' έκδοση
  2006
 • Τρέχουσα έκδοση
  4/2006
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  160 17 24
 • Τιμή καταλόγου
  20,00