Νεοελληνικό θέατρο

ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΝ ΕΞΥΨΩΣΙΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η απόπειρα ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στις απαρχές της πρώτης βενιζελικής κυβέρνησης

Στις 2 Οκτωβρίου 1910, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο μεγάλος νικητής των εκλογών του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς, συναντήθηκε με τον Γεώργιο Α’ για να ρυθμίσουν τον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης. Τη φθινοπωρινή εκείνη βραδιά, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, ο Βενιζέλος ακολούθησε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη για Έλληνα πρωθυπουργό διαδρομή. Επισκέφτηκε το θέατρο Πανελλήνιον για να παρακολουθήσει το ζοφερό Ρόσμερσχολμ του  Ίψεν από τον θίασο του Θωμά Οικονόμου• και επανέλαβε την επίσκεψή του λίγες μέρες αργότερα, στο ίδιο θέατρο, «το αποπνέον μποεμισμόν», για να δει τους Βρικόλακες. Αυτά τα νέα πρωθυπουργικά ήθη καταγράφηκαν στον Τύπο και γνώρισαν, φυσικά, τα ενθουσιώδη σχόλια των δημοτικιστών του Νουμά. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, μάλιστα, απέδειξαν ότι οι παραπάνω κινήσεις δεν ήταν διόλου τυχαίες. Οι νέες συνθήκες που επικράτησαν στην πολιτική ζωή του τόπου μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Γουδί έδιναν το δικαίωμα στις ανανεωτικές δυνάμεις της εγχώριας διανόησης να βλέπουν πως είχε φτάσει η ώρα για μια Ανόρθωση και στο θεατρικό καθεστώς. Εκείνον τον πολιτικά «θερμό» χειμώνα του 1910-11 λοιπόν, δύο περίπου χρόνια μετά το κλείσιμο του Βασιλικού Θεάτρου, εκδηλώθηκε, εντελώς αναπάντεχα, μια δυναμική πρωτοβουλία που στόχευε στην ίδρυση Εθνικού Θεάτρου…
Αξιοποιώντας για πρώτη φορά υλικό από το Αρχείο Βενιζέλου του Μουσείου Μπενάκη σε συνδυασμό με τη σχετική αρθρογραφία της εποχής, το μικρό αυτό μελέτημα επιχειρεί να παρουσιάσει αυτήν την προσπάθεια, εστιάζοντας στο ζήτημα της θεατρικής διαπαιδαγώγησης του «ελληνικού λαού», στο όνομα του οποίου, άλλωστε, σημειώθηκε η όλη εξόρμηση. Η έκδοση συμπεριλαμβάνει σε μορφή σχολιασμένων Παραρτημάτων τα σχετικά υπομνήματα των Νίκου Καζαντζάκη και Νικόλαου Ποριώτη καθώς και άλλες αναφορές και επιστολές προς τον πρωθυπουργό.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Αντώνης Γλυτζουρής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας Θεάτρου στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης του ερευνητικού προγράμματος της Ιστορίας του Νεοελληνικού Θεάτρου που εκπονείται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.  Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην πρόσληψη του Ρεαλισμού και του Μοντερνισμού από το ελληνικό θέατρο του 19ου και του 20ού αιώνα και έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες του σε ελληνικά και ξένα ιστορικά και θεατρολογικά περιοδικά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα γεγονότα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Τα υπομνήματα και οι αναφορές προς τον Πρωθυπουργό
Η έκθεση της 30ής Νοεμβρίου 1910
Η έκθεση και το προσχέδιο νόμου  της 13ης Ιανουαρίου 1911
Το υπόμνημα του Πολύβιου Δημητρακόπουλου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Αντιφάσεις και αντιδράσεις
Η θεατρική διαπαιδαγώγηση
Καλλιτεχνικό, Λαϊκό ή Εθνικό;
Οι αντιδράσεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Μία ακόμα εξόρμηση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Η αργή πορεία από το Βασιλικό Θέατρο προς το Εθνικό Θέατρο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Διόρθωση δοκιμίων
    Μιχάλης Παπανικολάου
  • ISBN εντύπου
    978-960-524-442-2
  • ISBN e-book
    978-960-524-745-4
  • Κωδικός στον Εύδοξο
    50657155
  • A' έκδοση
    2015
  • Τρέχουσα έκδοση
    6/2015
  • Τεχνικά χαρακτηριστικά
    208 14 21
  • Τιμή καταλόγου
    12,00