Ιστορία και Κοινωνία

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Μια παγκόσμια ιστορία
Μετάφραση: Πελαγία Μαρκέτου

Η αυτοκρατορία του βαμβακιού είναι η εξιστόρηση μιας πραγματικής εποποιίας, που διαδραματίστηκε, και εξακολουθεί να διαδραματίζεται, σε πλανητική κλίμακα. Είναι η ιστορία του πώς μέσα σε εντυπωσιακά σύντομη χρονική περίοδο, από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και εξής, Ευρωπαίοι έμποροι, επιχειρηματίες, κεφαλαιούχοι και ισχυροί κρατικοί λειτουργοί, εκμεταλλευόμενοι τον καρπό ενός πανάρχαιου φυτού καθώς και τη συσσωρευμένη πείρα και τις απέραντες αγορές μιας πανάρχαιης μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, οικοδόμησαν μια νέα οικονομία του βαμβακιού με τεράστιο εύρος και δυναμισμό. Όχημά τους ήταν η δύναμη των κρατών τους, ο συνδυασμός του υπερπόντιου επεκτατισμού και της εργασίας των σκλάβων, η εισαγωγή νέων μηχανών και η καθιέρωση νέων μορφών ημερομίσθιας εργασίας, αλλά και η ανάπτυξη πρωτόγνωρων μορφών δικτύωσης και διακίνησης πληροφο­ριών. Και κατά ειρωνεία της ιστορίας, η συγκλονιστική επιτυχία τους αφύπνισε ταυτόχρονα εκείνες ακριβώς τις δυνάμεις που εντέλει, κατά τον 20ό αιώνα, θα τους έθεταν στο περιθώριο της αυτοκρατορίας που είχαν δημιουργήσει.

Στην πορεία αυτής της ιστορίας εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ξόδεψαν τη ζωή τους δουλεύοντας στα βαμβακοχώραφα και στα βαμβακουργεία, εκατομμύρια άνθρωποι υποδουλώθηκαν στην Αφρική και μεταφέρθηκαν στις βαμβακοφυτείες της Αμερικής, παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες είδαν τον τρόπο ζωής τους να αλλάζει άρδην, η χειροτεχνική παραγωγή σαρώθηκε από την ακατάπαυστη παραγωγή των μηχανών: η αυτοκρατορία του βαμβακιού υπήρξε, ευθύς εξαρχής, πεδίο μιας ασταμάτητης παγκόσμιας τριβής ανάμεσα στους σκλάβους και τους ιδιοκτήτες των φυ­τειών, στους εμπόρους και τους κρατικούς λειτουργούς, στους εργάτες και τους βιομηχάνους. Και επειδή συνύφανε με νέους τρόπους τις ηπείρους μεταξύ τους, το βαμβάκι προσφέρει το κλειδί ώστε να κατανοήσουμε τον νεότερο κόσμο, τις τεράστιες ανισότητές του, τη μακραίωνη ιστορία της παγκοσμιοποίησης και τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πολιτική οικονομία του καπιταλισμού.

Η αυτοκρατορία του βαμβακιού τιμήθηκε με το Βραβείο Bancroft, το Βραβείο Philip Taft, απέσπασε το Cundill Recognition for Excellence και ήταν ένας από τους τελικούς διεκδικητές του Βραβείου Pulitzer. Η εφημερίδα The New York Times το συμπεριέλαβε στα δέκα σημαντικότερα βιβλία του 2015.

Με 109 εικόνες και 7 χάρτες.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Sven Beckert (Σβεν Μπέκερτ) είναι καθηγητής Αμερικανικής Ιστορίας στην έδρα Laird Bell του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη, σπούδασε στο Αμβούργο και απέκτησε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ (1995). Κύρια ερευνητική του δραστηριότητα είναι η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτείων τον 19ο αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία του καπιταλισμού και στις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και διεθνικές διαστάσεις του. Είναι συνδιευθυντής του Προγράμματος για τη Μελέτη του Καπιταλισμού στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, καθώς και της Πρωτοβουλίας Weatherhead για την Παγκόσμια Ιστορία (WIGH). Συνδιευθύνει επίσης μια διεθνή ομάδα μελέτης της παγκόσμιας ιστορίας. Εκτός από την Αυτοκρατορία του βαμβακιού, στα δημοσιεύματά του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία The Monied Metropolis: New York City and the Consolidation of the American Bourgeoisie, 1850 –1896 (2001), Slavery's Capitalism: A New History of American Economic Development (2016),  Global History, Globally: Research and Practice around the World (επιμ., σε συνεργασία με τον Dominic Sachsenmaier, 2018).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή

1. Η εμφάνιση ενός παγκόσμιου εμπορεύματος

2. Οικοδομώντας τον παγκόσμιο καπιταλισμό

3. Η αντιμισθία του πολεμικού καπιταλισμού

4. Αιχμαλωτίζοντας την εργασία, κατακτώντας τη γη

5. Η δουλεία αναλαμβάνει το πηδάλιο

6. Ο βιομηχανικός καπιταλισμός ανοίγει φτερά

7. Κινητοποιώντας τη βιομηχανική εργασία

8. Πώς παγκοσμιοποιήθηκε το βαμβάκι ως εμπόρευμα

9. Ένας πόλεμος αντηχεί σε όλο τον κόσμο

10. Παγκόσμια ανασυγκρότηση

11. Καταστροφές

12. Ο νέος ιμπεριαλισμός του βαμβακιού

13. Η επιστροφή του Παγκόσμιου Νότου

14. Το υφάδι και το στημόνι: Επίλογος

Ευχαριστίες
Σημειώσεις
Πηγές εικόνων
Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Πελαγία Μαρκέτου
 • Επιμέλεια
  Παναγιώτης Σουλτάνης
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  ERIC WHITE
  Ιάκωβος Ουρανός
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-870-3
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  112692382
 • A' έκδοση
  05/2022
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Empire of Cotton. A Global History
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  816 17 24 σκληρόδετο
 • Τιμή καταλόγου
  30,00