Διάλογοι με την αρχαιότητα

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Ευφάνταστες και παράδοξες ιστορίες από την ελληνική αρχαιότητα
Μετάφραση: Δέσποινα Ιωσήφ Μαρώ Τριανταφύλλου

ΦΛΕΓΩΝ: Αξιοθαύμαστα πράγματα • ΑΝΩΝΥΜΟΣ: Το μαρτύριο του Πέτρου

Οι αρχαίοι Έλληνες έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για όσα παράδοξα και παράξενα συνέβαιναν στον κόσμο. Συχνά έπλαθαν και με τη φαντασία τους ιστορίες με αλλόκοτο ή τερατώδες περιεχόμενο. Η μυθολογία τους άλλωστε ήταν βασίλειο αξιοθαύμαστων καταστάσεων και συμβάντων, που παραβίαζαν τους φυσικούς νόμους και τη λογική τάξη. Στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια κυκλοφορούσαν ειδικές συλλογές με θέμα τις νεκραναστάσεις, τις θαυματουργικές θεραπείες και τις θεοφάνειες ή με περιγραφές αλλόκοτων και υβριδικών όντων, που αποκλίνουν από τις ανθρώπινες διαστάσεις και την ανθρώπινη μορφή. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του είδους, μαζί με απόσπασμα δημοφιλούς συγγράμματος που βεβαιώνει ότι και οι πρώτοι χριστιανοί είχαν συχνά παρόμοια ενδιαφέροντα.

Η Δέσποινα Ιωσήφ είναι Δρ. Αρχαίας Ιστορίας. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΔΙΚΕΜΕΣ/College Year in Athens.

Η Μαρώ Τριανταφύλλου είναι Δρ. Αρχαίας Ιστορίας, συγγραφέας και κριτικός του θεάτρου. Διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εικόνα εξωφύλλου: Το κακό μάτι, επεξεργασμένη απόδοση από τμήμα ρωμαϊκού ψηφιδωτού δαπέδου από την Οικία του Κακού Ματιού στην Αντιόχεια, 2ος μ.Χ. αιώνας. Το μάτι το διαπερνά τρίαινα, το τσιμπάει κοράκι, του γαβγίζει σκύλος και του επιτίθενται μια σαρανταποδαρούσα, ένας σκορπιός, μια γάτα και ένα φίδι. Ένας κερασφόρος νάνος με υπερμεγέθη φαλλό σταυρώνει δύο ξύλα. (Αρχαιολογικό Μουσείο Αττάλειας) (Wikimedia Commons)

Διευθυντής σειράς: Δημήτρης I. Κυρτάτας

Τα βιβλία της σειράς καλούν σε έναν νέο διάλογο με την αρχαιότητα. Τα κείμενα κάθε τόμου, που προσφέρονται σε νεοελληνική απόδοση, φωτίζουν όψεις της καθημερινής ζωής, των θεσμών ή των ιδεών που εξακολουθούν να διατηρούν την επικαιρότητά τους. Επιπλέον, επιλέγονται με στόχο να αναδειχθεί τόσο ο πλούτος όσο και η ποικιλία των συμπεριφορών και των νοοτροπιών του αρχαίου κόσμου. Εμφανίζουν τους αρχαίους Έλληνες διαφορετικών εποχών και διαφορετικών πεποιθήσεων να διαλέγονται και να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους ή με αλλοεθνείς· και τους εθνικούς να διαλέγονται ή να αντιπαρατίθενται με Ιουδαίους ή χριστιανούς. Η αρχαιότητα προβάλλει έτσι από τη μια πλευρά επίκαιρη και από την άλλη σύνθετη, πολύμορφη και αντιφατική.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στο Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή
Σημειώσεις

ΦΛΕΓΩΝ
Αξιοθαύμαστα πράγματα

Φαντάσματα
Αλλαγές φύλου και ερμαφρόδιτοι
Γίγαντες
Τερατογενέσεις
Γεννήσεις παιδιών από άντρες
Πολυγονίες
Πρόωρη γήρανση
Κένταυροι

ΑΜΩΝΥΜΟΣ
Το μαρτύριο του Πέτρου

Σημειώσεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Δέσποινα Ιωσήφ
  Μαρώ Τριανταφύλλου
 • Εισαγωγή
  Δέσποινα Ιωσήφ
  Μαρώ Τριανταφύλλου
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιάκωβος Ουρανός
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-900-7
 • A' έκδοση
  9/2022
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  80 14 22
 • Τιμή καταλόγου
  10,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ