Νεοελληνικό θέατρο

ΑΠΟ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΕΩΣ, Τόμοι Β1, Β2

Το Χρονικό της ανάπτυξης του ελληνικού επαγγελματικού θεάτρου στο ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, από την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους ώς τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τόμοι Β1-Β2: «Σημαιοφόροι ιεραπόστολοι του εθνισμού...», 1876-1897

Ο Τόμος Β΄ συνεχίζει τη δημοσίευση των πορισμάτων του σχετικού με την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ρεθύμνου από το 1988, κάτω από τη διεύθυνση του συγγραφέα. Στις δυόμισι χιλιάδες ελληνόφωνες παραστάσεις του πρώτου τόμου, έρχονται τώρα να προστεθούν άλλες δεκατρεισήμισι χιλιάδες, για να οδηγήσουν τη διερεύνηση της δραστηριότητας των εγχώριων επαγγελματιών της σκηνής ως το τέλος του 19ου αιώνα.

Tο Χρονικό που προκύπτει από τη σύνθεση όλων αυτών των στοιχείων σε μια ενιαία αφήγηση καταγράφει την πρώτη ακμή του νεοελληνικού θεάτρου, κατά τους χρόνους της πρώιμης προσπάθειας αστικού εκσυγχρονισμού της χώρας κάτω από την ηγεσία του Χαρίλαου Τρικούπη. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανανέωση του δραματολογίου με τη βοήθεια της μεγάλης ηθογραφικής επανάστασης στις τάξεις των εγχώριων συγγραφέων και των προσπαθειών υπέρβασης των πρώτων λαογραφικών αναζητήσεων για την πραγματοποίηση κάποιων τολμηρών πειραματισμών στο χώρο της αστικής ηθογραφίας. Σημαντικό στοιχείο της ακμής αυτής αποτελεί και η ενηλικίωση της τέχνης του εγχώριου ηθοποιού, με την εγκαθίδρυση, από τη μια μεριά, του συστήματος του βεντετισμού και με την παράλληλη εμφάνιση μιας πρώτης σειράς θεωρητικών κειμένων για την υποκριτική. Αναπόσπαστο μέρος της άνθησης αποτελεί και η ανάπτυξη των λαϊκών θεαμάτων της Παντομίμας, του Φασουλή και του Καραγκιόζη, η δραστηριότητα των οποίων ενσωματώνεται για πρώτη φορά εδώ στο σύνολο της ιστορίας του θεάτρου. Πεδίο γόνιμης σύνθεσης όλων των παραπάνω διεργασιών αναδείχτηκε τελικά το πανελλήνιο αίτημα για την ίδρυση Εθνικού Θεάτρου, ένα κίνημα που πέρασε στο στάδιο της πραγμάτωσης πριν κλείσει ο αιώνας.

Μαζί με την έντυπη έκδοση του τόμου, παραδίδεται στον αναγνώστη και ένα πλήρες παραστασιολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή. Το παραστασιολόγιο περιλαμβάνει και ολόκληρη την ύλη του πρώτου τόμου, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν σε εύχρηστο σχήμα το σύνολο των δεκαέξι περίπου χιλιάδων γνωστών επαγγελματικών εκδηλώσεων του 19ου αιώνα, προκειμένου να το αξιοποιήσουν στις έρευνές τους.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 1828-1897 ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

Λόγω αλλαγών στο site μας η διαδικασία “κατεβάσματος” του παραστασιολογίου με την χρήση του κωδικού, όπως περιγράφετε στο βιβλίο, δεν λειτουργεί προσωρινά. Προκειμένου να σας στείλουμε το αρχείο σας παρακαλώ επικοινωνήστε με email στο info@cup.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΟΜΟΣ Β1

Εισαγωγικό σημείωμα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΤΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
Η αναμόρφωση του χώρου της παράστασης
Η ανανέωση του δραματολογίου
Ο εκσυγχρονισμός της υποκριτικής
Η ωρίμανση της ιδέας του Εθνικού Θεάτρου

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΘΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ
Η εισβολή της ηθογραφίας στο Ιστορικό Δράμα
Σε αναζήτηση της σύγχρονης αστικής ηθογραφίας
Κάποιες ατελέσφορες πρωτοποριακές ανησυχίες

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Η ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
Από τους οικογενειακούς θιάσους στη βεντετοκρατία
Προς μια θεωρία της υποκριτικής
Η τεχνική υποδομή των παραστάσεων

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΘΕΑΜΑΤΑ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Παντομίμα και αυτοσχέδια κωμωδία
Το λαϊκό κουκλοθέατρο του Φασουλή
Το ανατολίτικο Θέατρο Σκιών του Καραγκιόζη

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αυλαία στην πρώτη πράξη (ή Θέατρον εν θεάτρω β΄)
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΤΟΜΟΣ Β2
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ 1876-1897

Κατάλογος περιοδειών των θιάσων
Χρονικά περιοδειών των θιάσων

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Τύπος
Αρχεία
Μελέτες και δοκίμια
Δραματικά κείμενα
Πηγές εικονογράφησης

ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ
Ευρετήριο ονομάτων
Ευρετήριο θεατρικών έργων

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ISBN εντύπου
    978-960-524-379-1
  • A' έκδοση
    2012
  • Τρέχουσα έκδοση
    11/2013
  • Τεχνικά χαρακτηριστικά
    1020 20 28
  • Τιμή καταλόγου
    80,00