Αρχιτεκτονική

ΔΩΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα, μέσα από τη ζωή και το έργο δώδεκα αρχιτεκτόνων που επηρέασαν καθοριστικά τη διαμόρφωσή της. Πρόκειται για διακεκριμένους ανθρώπους της πράξης με διαφορετική ηλικία, προέλευση, εφόδια και νοοτροπία, οι οποίοι εκπροσωπούν το πολυποίκιλο τοπίο της ελληνικής αρχιτεκτονικής των δεκαετιών του 1920 και 1930.

Η προσέγγιση αρχίζει με τον πρωτοπόρο κήρυκα της «επιστροφής στις ρίζες» Αριστοτέλη Ζάχο και με έναν εκπρόσωπο της αρχιτεκτονικής γενιά του 1910, τον Κωνσταντίνο Κυριακίδη. Ακολουθεί η τεκμηρίωση του αρκετά άγνωστου έργου έξι εκπροσώπων της δυναμικής γενιά του ’20, των Νικολάου Νικολαΐδη, Κώστα Κιτσίκη, Μανώλη Λαζαρίδη, Δημητρίου Φωτιάδη, Γεωργίου Κοντολέοντος και Λεωνίδα Μπόνη. Η παρουσίαση κλείνει με σημαντικούς εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής γενιάς του ’30 –της γενιάς του Μοντέρνου Κινήματος–, οι οποίοι είναι περισσότερο γνωστοί στους κύκλους των ειδικών. Είναι οι Νικόλαος Μητσάκης, Κυριακούλης Παναγιωτάκος, Πάτροκλος Καραντινός και Βασίλειος Δούρας.

Καρπός πολυετών ερευνών των δύο συγγραφέων, το βιβλίο αυτό, δίνοντας έμφαση στα πρόσωπα, προτείνει μια ιστορική προσέγγιση διαφορετική από τις συνήθεις, οι οποίες επικεντρώνονται στα κτηριακά προϊόντα ή στους διαμορφωτικούς τους παράγοντες. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου μπορεί να γίνει ευρύτερα κατανοητή και, το κυριότερο, μπορεί να εκτιμηθεί ο ρόλος των ανθρώπων που την δημιούργησαν. Η δίγλωσση αυτή έκδοση, με το πλήθος των πρωτογενών στοιχείων, τις 620 εικόνες και την υψηλή της αισθητική, δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό προβληματισμένων αναγνωστών εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΕΣΣΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΛΕΝΗ

Η Ελένη Εμμανουήλ-Φεσσά διδάσκει ιστορία της θεατρικής αρχιτεκτονικής και σκηνογραφίας από το 1994 μέχρι σήμερα. +Από το 1980 ασχολείται συστηματικά με την ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Περισσότερες από εκατό ερευνητικές και θεωρητικές μελέτες της είναι δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων, σε εγκυκλοπαίδειες και σε συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει οκτώ επιστημονικές μονογραφίες, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι το δίτομο έργο "Η αρχιτεκτονική του νεοελληνικού θεάτρου 1720-1940 (1994, έκδοση με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών) και οι τρεις δίγλωσσες εκδόσεις (στα ελληνικά και αγγλικά): "Η ιδεολογική κρίση της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, 1827-1940" (1987), "Κτίρια για δημόσια χρήση στη νεότερη Ελλάδα, 1827-1993, (1993, Παπασωτηρίου) και "Δοκίμια για τη νέα ελληνική αρχιτεκτονική (2001, έκδοση με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου). Η τελευταία έκδοση τιμήθηκε με έπαινο της Διεθνούς Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Τριενάλε Αρχιτεκτονικής (Σόφια, 2003). +Το 1991 διετέλεσε αναπληρωτής Επίτροπος της Ελλάδας στην 5η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στην Μπιενάλε της Βενετίας και υπεύθυνη για την έκθεση με τίτλο "Νέα Δημόσια Κτίρια των Δ. και Σ. Αντωνακάκη, Ν. Βαλσαμάκη και Α. Τομπάζη". + Το 2002 επιμελήθηκε επιστημονικά και συνέταξε, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Τίνα Καραπιπέρη, τα κείμενα της ελληνικής συμμετοχής στο CD-ROM με τίτλο "Η ανακάλυψη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Αθήνα. Εικονικές και πραγματικές διαδρομές", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Culture 2000" από την γαλλική εταιρία ARVHA, την αγγλική εταιρία ATAP και την ελληνική Εταρία Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών "Ομάδα 80" - Σωτήρης Παπαδόπουλος.

ΜΑΡΜΑΡΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Β.

Ο Εμμανουήλ Β. Μαρμαράς (1947-2017) σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1967-72) και οικονομική και κοινωνική ιστορία στο University of Sheffield (Βρετανία) (1986-87). Το 1986 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του ΕΜΠ και το 1993 διδάκτωρ του University of Leicester (Βρετανία). Από το 1972 έως το 1977 συνεργάστηκε με τον Τ.Χ. Ζενέτο και από το 1979 έως το 1996 απασχολήθηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης αναλαμβάνοντας τη μελέτη πολεοδομικών θεμάτων και οικιστικών προγραμμάτων. Από το 1996 σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μαθήματα πολεοδομίας, αστικής και ιστορικής γεωγραφίας, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2002 διατελεί Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος. Έχει συγγράψει πολλές επιστημονικές μελέτες, δοκίμια και άρθρα σχετικά με την εξέλιξη της πόλης, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την προστασία των πολιτισμικών αγαθών. Άλλα βιβλία του είναι: Η αστική πολυκατοικία της μεσοπολεμικής Αθήνας: H αρχή της εντατικής εκμετάλλευσης του αστικού εδάφους (ΠΤΙ ΕΤΒΑ: 1991), Η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς (με άλλους δύο συγγραφείς, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο: 2000) και Ταξίδια στη Μεσόγειο (Ανάβαση: 2002).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΟΣ

2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

3. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

4. ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΤΣΙΚΗΣ

5. ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

6. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

8. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΟΝΗΣ

9. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ

10. ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ

11. ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

12. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΡΑΣ

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιμέλεια έκδοσης
  Φεσσά-Εμμανουήλ Ελένη
 • Επιμέλεια κειμένου
  Αθανασιάδης Βίκτωρ
 • Καλλιτεχνική επιμέλεια
  Βάσω Αβραμοπούλου
 • Μετάφραση στα αγγλικά
  Τζούντυ Γιαννακοπούλου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-209-1
 • ISBN
  960-524-209-5
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  1205
 • A' έκδοση
  2005
 • Τρέχουσα έκδοση
  4/2013
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  372 24.5 30.5
 • Τιμή καταλόγου
  50,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ