ROMAN AND GREEK IMPERIAL EPIC
Rethymnon Classical Studies, Vol. 2
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

Το βιβλίο

Πληροφορίες

The papers collected in this volume were originally presented at an international conference sponsored by the Department of Philology of the University of Crete. They discuss issues in Pagan and Christian Imperial epic: Valerius Flaccus, Statius’ Thebaid and Achilleid, Triphiodorus, Nonnus, Dracontius, and the Orphic Argonautica. They cover a variety of topics: the role of Juno as surrogate poet in Valerius’ Argonautica (Meredith Monaghan), the unendurable excess of knowledge in the Thebaid (Ellen O’Gorman), the construction of masculinity in the Achilleid vis-a-vis Quintilian’s Institutio oratoria (Alessandro Barchiesi), Juvenal’s satire vs Imperial epic (Kirk Freudenburg), the relationship of Triphiodorus’ Capture of Troy with Hesiod’s myth of Pandora (Michael Paschalis), metapoetic aspects of the conflict between Typhoeus and Zeus in Nonnus’ Dionysiaca (Philip Hardie), the biblical re-writing of Virgilian epic (Francesco Stella), generic consciousness in the Orphic Argonautica (Richard Hunter), and the complex relationship of the Orphic Argonautica with its Greek and Latin intertexts (Damien Nelis).

Τα κείμενα του 2ου τόμου της σειράς Rethymnon Classical Studies παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε συνέδριο για το αυτοκρατορικό έπος στην Ελλάδα και τη Ρώμη, που οργάνωσε στο Ρέθυμνο το Τμήμα Φιλολογίας του Π. Κ. τον Μάιο του 2002. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Η  Meredith Monaghan αποκαλύπτει τον ρόλο της Ήρας στην κατασκευή της πλοκής των Αργοναυτικών του Βαλέριου Φλάκκου· η Ellen O’Gorman δείχνει ότι στη Θηβαΐδα του Στατίου το οιδιπόδειο βάρος της άγνοιας έχει μεταμορφωθεί σε ανυπόφορη γνώση· ο  Alessandro Barchiesi συγκρίνει την εκπαίδευση του Αχιλλέα στην Αχιλληίδα με την εκπαίδευση του ρήτορα στον Κοϊντιλιανό· ο Kirk Freudenburg παρουσιάζει το αυτοκρατορικό έπος ως στόχο της σάτιρας του Γιουβενάλη· ο Μιχαήλ Πασχάλης υποστηρίζει ότι η Άλωση Ιλίου του Τριφιοδώρου διαλέγεται με τον ησιόδειο μύθο της Πανδώρας· ο Philip Hardie εκθέτει  την ποιητική της σύγκρουσης του Τυφώνα με τον Δία στα Διονυσιακά του Νόννου· ο Francesco Stella εξηγεί πως το λατινικό χριστιανικό έπος προσλαμβάνει και μετασχηματίζει την Αινειάδα του Βιργιλίου· ο Richard Hunter διερευνά την ειδολογική αυτοσυνειδησία του συγγραφέα των Ορφικών Αργοναυτικών· και ο Damien Nelis σχηματίζει το πυκνό διακειμενικό δίκτυο που περιβάλλει τα Ορφικά Αργοναυτικά.

Α' έκδοση
2005
Τρέχουσα έκδοση
9/
2007
ISBN
978-960-524-203-9
Κωδικός στον Εύδοξο
925
Τιμή καταλόγου
25,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
208 σελ.
17x
24 εκ.

Συγγραφέας

Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει συγγράψει πάνω από εκατόν εβδομήντα άρθρα και βιβλιοκρισίες για τη λογοτεχνία της ελληνιστικής εποχής, των κλασικών ρωμαϊκών χρόνων και της ύστερης αρχαιότητας, για την πρόσληψη της αρχαιότητας στις νεότερες λογοτεχνίες και για την ευρωπαϊκή και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει, επιμεληθεί ή συνεπιμεληθεί δεκαπέντε βιβλία στα παραπάνω αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τη μονογραφία Virgils Aeneid: Semantic Relations and Proper Names (Οξφόρδη, Clarendon Press, 1997), τρεις τόμους της σειράς Rethymnon Classical Studies (Horace and Greek Lyric Poetry, Roman and Greek Imperial Epic, Pastoral Palimpsests, ΠΕΚ) και επτά τόμους της σειράς Ancient Narrative Supplementa (Groningen, Barkhuis publishing). Τα νεοελληνικά ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, την Κρητική Λογοτεχνία της Ακμής, τις σχέσεις της νεοελληνικής με την ιταλική λογοτεχνία, τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Ανδρέα Κάλβο και τον Διονύσιο Σολωμό, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιώργο Σεφέρη. Το βιβλίο του με τίτλο Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η αρχαιότητα (Ηράκλειο, ΠΕΚ, 2013, β΄ έκδοση 2016) τιμήθηκε με το βραβείο Δοκιμίου 2014 από την Ακαδημία Αθηνών και από το περιοδικό Ο Αναγνώστης. Το 2015 δημοσίευσε το βιβλίο Νίκος Καζαντζάκης: Από τον Όμηρο στον Σαίξπηρ. Μελέτες για τα κρητικά μυθιστορήματα (Ηράκλειο, ΕΚΙΜ). Το 2020 συμμετείχε, μαζί με τον Δημήτρη Πολυχρονάκη, στην έκδοση Η Κόλαση και ο Παράδεισος στο έργο του Διονυσίου Σολωμού (επιμ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος). Το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται Γύρω από τη γένεση της Κρητικής Λογοτεχνίας της Ακμής. Ο ρόλος των τοπικών Ακαδημιών (Ηράκλειο, ΠΕΚ, 2022). Έχει ολοκληρώσει δεύτερο βιβλίο για τον Ανδρέα Κάλβο με τίτλο Ο αινιγματικός Ανδρέας Κάλβος.

Περιεχόμενα

Michael Paschalis, Introduction

Meredith English Monaghan, Juno and the Poet in Valerius’ Argonautica (pp. 9-27)

Ellen O’Gorman, Beyond Recognition: Twin Narratives in Statius’ Thebaid (pp. 29-45)

Alessandro Barchiesi, Masculinity in the 90’s: The Education of Achilles in Statius and Quintilian (pp. 47-75)

Kirk Freudenburg, Making Epic Silver: The Alchemy of Imperial Satire (pp. 77-89)

Michael Paschalis, Pandora and the Wooden Horse: A Reading of Triphiodorus’ Capture of Troy (pp. 91-115)

Philip Hardie, Nonnus’ Typhon: The Musical Giant (pp. 117-130)

Fancesco Stella, Epic of the Biblical God: Intercultural Imitation and the Poetics of Alterity (pp. 131-147)

Richard Hunter, Generic Consciousness in the Orphic Argonautica? (pp. 149-168)

Damien P. Nelis, The Reading of Orpheus: The Orphic Argonautica and the Epic Tradition (pp. 170-192)

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

ALAN HUGHES
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

17,50

eBook
SHARE