Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ (ολοκληρωμένη έκδοση) Τόμος Β΄
Από τον Χέγκελ και τον Νίτσε ώς τον Χάιντεγκερ και τον Βίττγκενσταϊν
Μετάφραση:
Μιχάλης Παπανικολάου
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Η έλευση και η εδραίωση των λεγόμενων «Νέων Χρόνων» συντελέστηκε μέσω μιας πολυμέτωπης ιδεολογικής αντιπαράθεσης, η οποία διεξάχθηκε ταυτόχρονα σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά γνώρισε την κορύφωσή της στο πεδίο της αφηρημένης σκέψης. Η κοσμοθεώρηση του Μεσαίωνα, στο πλαίσιο της οποίας είχε επιτευχθεί μια σύνθεση της χριστιανικής θρησκείας με την αρχαία φιλοσοφία, έβρισκε τη θεωρητική της θεμελίωση σε μια επιστήμη που ονομαζόταν μεταφυσική. Η μεταφυσική, εξαιτίας της ξεχωριστής της θέσης και λειτουργίας, δέχθηκε την ανελέητη επίθεση των εκπροσώπων της κοσμοαντίληψης των Νέων Χρόνων, σε βαθμό τέτοιο ώστε, από «βασίλισσα των επιστημών», να εμφανίζεται τελικά ως συνώνυμη της ανερμάτιστης κενολογίας. Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι Νέοι Χρόνοι είχαν πια εδραιωθεί κατά τρόπο αμετάκλητο, η μεταφυσική συνέχισε παραδόξως να επιβιώνει όπως καταφαίνεται και απ’ το ότι η κριτική εναντίον της όχι μόνο δεν κόπασε, αλλά αποκτούσε μια διαρκώς αυξανόμενη οξύτητα ― και αυτό γιατί η μεταφυσική κατόρθωνε να αλλάζει ακατάπαυστα νόημα και περιεχόμενο.

Στη μνημειώδη τούτη μελέτη, που παρουσιάζουν εδώ σε νέα, ολοκληρωμένη έκδοση οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ο Παναγιώτης Κονδύλης οργανώνει το σύνολο της αντιμεταφυσικής σκέψης, από τον όψιμο Μεσαίωνα ως τον 20ό αιώνα, σε συγκεκριμένους θεμελιώδεις τύπους κριτικής, δείχνοντας πώς η κριτική εναντίον της μεταφυσικής καθόρισε την πνευματική φυσιογνωμία των Νέων Χρόνων και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι πολλά σύγχρονα αντιμεταφυσικά ρεύματα σκέψης, μολονότι προβάλλονται με τον μανδύα της ριζοσπαστικής πρωτοπορίας, συχνά αποτελούν απλές αναδιατυπώσεις πολύ παλαιότερων εννοιολογικών δομών.

Μέχρι τώρα, στα ελληνικά ήταν διαθέσιμα τα τρία μόνον πρώτα μέρη του έργου. Στη νέα, ολοκληρωμένη έκδοση, ο έλληνας αναγνώστης αποκτά για πρώτη φορά πρόσβαση στην τελική εκδοχή του βιβλίου, όπου ο Κονδύλης αναμετράται, συν τοις άλλοις, με τις ποικίλες φιλοσοφικές τάσεις του 19ου και του 20ού αιώνα. Χάρη στην ευρύτητα της προβληματικής του, το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και σαν μια γενική ιστορία της νεότερης φιλοσοφίας, από τον νομιναλισμό και το ανθρωπιστικό κίνημα, διαμέσου του Διαφωτισμού και του γερμανικού ιδεαλισμού, ως τη φαινομενολογία, την ψυχανάλυση, τον υπαρξισμό και την αναλυτική φιλοσοφία.

 

Τίτλος πρωτοτύπου
Die neuzeitliche Metaphysikkritik [IV.]
Α' έκδοση
2012
Τρέχουσα έκδοση
9/
2020
ISBN
978-960-524-373-9
Τιμή καταλόγου
18,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
320 σελ.
15x
23 εκ.

Συγγραφέας

Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε στην Αθήνα το 1998. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Φραγκφούρτης και της Χαϊδελβέργης· στην Χαϊδελβέργη αναγορεύθηκε διδάκτορας της φιλοσοφίας.

Βιβλία του στην ελληνική γλώσσα: Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη (1989· ολ. έκδ. Ι-ΙΙ, 2012)· Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα (1984)· Ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, Ι-ΙΙ (1987)· Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός (1988)· Ισχύς και απόφαση (1991)· Η παρακμή του αστικού πολιτισμού (1991)· Πλανητική πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (1992)· Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία (1992)· Θεωρία του Πολέμου (1997)· Από τον 20ό στον 21ο αιώνα (1998)· Το αόρατο χρονολόγιο της σκέψης (1998)· Περί αξιοπρέπειας (2000)· Αντίδραση, παλινόρθωση (2001)· Επιστήμη, ισχύς και απόφαση (2001)· Μελαγχολία και Πολεμική (2002)· Το Πολιτικό και ο Άνθρωπος, Ια-Ιβ (2007)· Η γέννηση της διαλεκτικής (υπό έκδοση)· Συντηρητισμός (2015).

Για την εργασία του τού απονεμήθηκε το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολντ. Διετέλεσε Εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου. Μέχρι τον θάνατό του διηύθυνε τη «Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων «Γνώση» και τη σειρά «Ο Νεώτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» των εκδόσεων «Νεφέλη».

Δημοσιεύματα

«Οι πηγές της μεταφυσικής σκέψης» του Γιώργου Μερτίκα
ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
21/10/2012
«Η αδήριτη μεταφυσική ανάγκη» του Ευάγγελου Γκανά
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
01/07/2012
Βιβλιοκριτική του Γιώργου Λαμπράκου
BOOKPRESS
14/06/2012
Βιβλιοκριτική
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
30/06/2012
«Σε ολοκληρωμένη έκδοση το έργο του Παναγιώτη Κονδύλη»
CLICK@LIFE
25/05/2012
«Κυκλοφόρησε από τις ΠΕΚ το βιβλίο "Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη"»
ΠΑΤΡΙΣ
16/05/2012
Βιβλιοκριτική του Φρήντριχ Κόυνερμαν
Artcore Magazine
26/04/2017
«Μεταφυσική: η σημασία της και η κριτική της στη Νεωτερικότητα» του Μύρωνα Ζαχαράκη
www.fractalart.gr
27/02/2024

Videos

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΜΩΥΣΗΣ | PRINCIPIA ETHICA (GEORGE EDWARD MOORE)
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΜΩΥΣΗΣ | PRINCIPIA ETHICA (GEORGE EDWARD MOORE)
05/09/2023
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΕΧΑΜΑΣ | Αρετές της αυθεντικότητας | Συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Παύλο Καλλιγά
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΕΧΑΜΑΣ | Αρετές της αυθεντικότητας | Συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Παύλο Καλλιγά
08/12/2022
ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ | Εξατομίκευση και γενίκευση στη φιλοσοφία της πράξης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ | Εξατομίκευση και γενίκευση στη φιλοσοφία της πράξης
14/03/2023

Περιεχόμενα

ΙV. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ 19ο ΚΑΙ ΣΤΟΝ 20ό αι.
1. Γενικά
2. Οι συνέπειες της ενοποίησης της κοσμοεικόνας και του πρωτείου της ανθρωπολογίας για την μεταφυσική μετά τον Διαφωτισμό
3. Μεταφυσική και επιστήμη ή η μεταφυσική ως γνωσιοθεωρία, λογική κι επιστημολογία
4. Η αναδιατύπωση των θεμελιωδών τύπων της κριτικής στην μεταφυσική
α. Αγνωστικισμός, αντινοησιαρχικές τάσεις, θετικισμός
αα. Η φθίνουσα σημασία του αγνωστικισμού
ββ. Ο αγώνας ενάντια στην μεταφυσική νοησιαρχία από φιντεϊστική και από θύραθεν σκοπιά
γγ. Η θετικιστική κριτική της μεταφυσικής και η παράδοξη κατάληξή της
β. Γλώσσα και μεταφυσική
γ. Η μεταφυσική από κοινωνιολογική και ψυχολογική σκοπιά ή μεταφυσική και θρησκεία
δ. Η μεταφυσική ανάγκη του ανθρώπου
5. Τελικές παρατηρήσεις

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΕΝΝΟΙΩΝ

 

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

No data was found
SHARE