ΔΟΚΙΜΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

8,40

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται πέντε δοκίμια του Μιχαήλ Μπαχτίν που αφορούν ζητήματα ποιητικής. Με τον όρο ποιητική ο Μπαχτίν αναφέρεται στην αισθητική της λογοτεχνίας ως επιστημονικό κλάδο. Τα δοκίμια βρέθηκαν στα κατάλοιπα του συγγραφέα και εκδόθηκαν το 1979, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ολοκληρωμένα δοκίμια αλλά σημειώσεις που κρατούσε κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ιδιαίτερη αξία για τη θεωρία της λογοτεχνίας. Εδώ ο Μπαχτίν αναπτύσσει τη θεωρία του για τη σταδιακή διαμόρφωση του μυθιστορήματος μαθητείας, παρουσιάζει τις απόψεις του για τα είδη λόγου, επιμένοντας στην επικοινωνιακή λειτουργία της γλώσσας, εκθέτει την αντίληψή του για το κείμενο και για τη σχέση του με τον συγγραφέα και τον αναγνώστη, διευκρινίζει έννοιες που εισήγαγε σε άλλα έργα του, όπως η διαλογικότητα, η εξωτοπία, ο μεγάλος χρόνος, η σχέση μεταξύ του εγώ και του άλλου. Επεκτείνει, τέλος, τη θεωρία του για το γέλιο, το καρναβάλι και τη μυθιστορηματική πολυφωνία. Στα «Δοκίμια ποιητικής», ο Μπαχτίν συνδυάζει τη φιλοσοφία με τη λογοτεχνική κριτική και προτείνει μια νέα μέθοδο για τη μελέτη της λογοτεχνίας, τη διαλογική μέθοδο, που διαφέρει τόσο από τη μαρξιστική όσο και απ’ τη μέθοδο των φυσικών επιστημών.

Α' έκδοση
2014
Τρέχουσα έκδοση
6/
2014
ISBN
978-960-524-412-5
Κωδικός στον Εύδοξο
41963243
Τιμή καταλόγου
12,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
284 σελ.
14x
21 εκ.
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Συγγραφέας

Μιχαήλ Μπαχτίν

Ο Μιχαήλ Μπαχτίν, Ρώσος θεωρητικός της λογοτεχνίας και φιλόσοφος, γεννήθηκε το 1895 στο Οριόλ. Τα πρώτα έργα του ήταν φιλοσοφικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά τη δεκαετία του 1920. Το 1929 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του για τον Ντοστογιέφσκι, το πρώτο μείζον έργο του, που είλκυσε αμέσως την προσοχή. Την ίδια χρονιά όμως συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε δεκαετή απομάκρυνση από τη Μόσχα.

Για τριάντα περίπου χρόνια θα ζήσει στην αφάνεια, μακριά από το κέντρο της σοβιετικής πνευματικής ζωής. Το 1960 τον ανακαλύπτουν στο Σαράνσκ τρεις φοιτητές φιλολογίας, που είχαν διαβάσει το έργο του αλλά τον θεωρούσαν νεκρό. Τον πείθουν να επανεκδώσει το βιβλίο του για τον Ντοστογιέφσκι (Ζητήματα της ποιητικής του Ντοστογιέφσκι, 1963) και την αδημοσίευτη διατριβή του για τον Ραμπελαί (Το έργο του Φρανσουά Ραμπελαί και ο λαϊκός πολιτισμός του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, 1965). Το 1969 επιστρέφει στη Μόσχα, όπου θα ζήσει μέχρι τον θάνατό του το 1975.

Ο Μπαχτίν θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους στοχαστές του 20ού αιώνα. Με το έργο του εισήγαγε στη μελέτη της λογοτεχνίας τις έννοιες της πολυφωνίας, της διαλογικότητας, του καρναβαλικού στοιχείου, του χρονότοπου. Επηρέασε όμως και πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους: την επιστημολογία, την πολιτισμική θεωρία, τη φιλοσοφική ανθρωπολογία.

Δημοσιεύματα

«Ο Μπαχτίν ανάμεσά μας» του Γιώργου Περαντωνάκη
Book Press
25/10/2014
Βιβλιοκριτική της Ανθούλας Δανιήλ
diastixo.gr
20/06/2014
«Τι ήταν ο Μπαχτίν;» του Γιώργου Πινακούλα
ΜΕΓΑΛΟ ΒΥΣΜΑ
04/07/2014

Videos

Εκδήλωση: ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΧΤΙΝ | Ο διάλογος με το μυθιστόρημα – μια μαθητεία ελευθερίας
Στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Αθήνα)
23/02/2023
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ | Δοκίμια του Μισέλ ντε Μονταίνι
21/02/2023
PODCAST | Παλαιά κείμενα, νέες αναγνώσεις, με την Αγγέλα Καστρινάκη
08/04/2022

Περιεχόμενα

Σημείωμα του μεταφραστή

Το μυθιστόρημα μαθητείας και η σημασία του στην ιστορία του ρεαλισμού. Προς μια ιστορική τυπολογία του μυθιστορήματος

Το πρόβλημα των ειδών λόγου

Το πρόβλημα του κειμένου στη γλωσσολογία, τη φιλολογία και τις άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες: Δοκιμή φιλοσοφικής ανάλυσης

Απάντηση σε ένα ερώτημα της σύνταξης του  Νόβι Μιρ

Από τις σημειώσεις των ετών 1970-71

Γλωσσάρι

Λεξικό ονομάτων και όρων

Έργα του Μπαχτίν στα ελληνικά

Ευρετήριο ονομάτων

Ευρετήριο όρων

 
Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

No data was found
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

8,40

SHARE
ΜΕΧΡΙ 31/03 ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ!